Gratis online trainingen

 

Geniet nu van onze (tijdelijke) aanbieding ...

Bij aankoop van een vitaliteitsscan ontvangt u gratis toegang tot 140 online trainingen betreffende een gezonder leven en dit gedurende 12 maanden te starten vanaf datum van uw scan.

Voorbeeld: Een van onze oline trainingen is deze betreffende het eten van minder koolhydraten.

Niets zo veel besproken tegenwoordig als het onderwerp: Koolhydraten. En daarmee ook het koolhydraatarme dieet.

Sommigen beweren dat deze diëten het cholesterol verhogen door het eten van vetten.

Echter, vele studies bewijzen inmiddels dat het verminderen van koolhydraten en het eten van meer vetten bijdraagt aan de gezondheid. Steeds meer komt naar voren dat niet de vetten het kwaad zijn van overgewicht en het steeds ongezonder worden van onze samenleving, maar de koolhydraten.

Dit zijn 6 bewezen gezondheidsvoordelen van het verminderen van koolhydraten en het eten van meer vetten.

Vermindering van eetlust en daarmee een verzadigd gevoel
Koolhydraten (een verzamelnaam voor zetmeel en suikers), met name brood, pasta, aardappelen, koekjes, chips, fastfood, laten je verlangen naar meer eten. Door de grote hoeveelheid koolhydraten en suikers die we tegenwoordig eten, raakt je lichaam behoorlijk van slag. Je bloedsuikerspiegel gaat, door het eten van veel koolhydraten, schommelen. Als de bloedsuikerspiegel te snel stijgt, maakt je lichaam grotere hoeveelheden insuline aan. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel zo snel dat het weer te laag wordt. Dat moment dat je je moe en slaperig voelt en alleen maar meer trek en zin krijgt in eten.Je kunt je voorstellen dat met vele schommelingen op een dag, je verzadigingsgevoel in de war raakt. Daar komt nog bij dat je cellen ongevoelig worden voor de werking van insuline. De koolhydraten (suikers) kunnen dan niet goed gebruikt worden door de cellen, je slaat suikers op in vetten en de kans op diabetes neemt toe.

Vetten (en ook eiwitten) hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel en zorgen mede daardoor voor een langer verzadigd gevoel.

 

Je valt makkelijker af door koolhydratenbeperking dan door caloriebeperking
Vraag iemand die al eerder een dieet gevolgd heeft wat het ergste is dat je kunt ervaren…..honger.
Vele diëten zijn gebaseerd op minder eten, meer bewegen en die staan garant voor honger. Met name als het dieet ook veel koolhydraten bevat, zoals ik hiervoor al heb besproken.Het verminderen van koolhydraten is de beste en meest makkelijke manier om af te vallen. In de eerste plaats dus omdat het langer verzadigd en ten tweede omdat je sneller resultaat ziet.

Moet erbij verteld worden dat op de lange termijn geen significant verschil is waar te nemen tussen gewichtsverlies. Op de lange termijn heeft zowel het beperken van calorieën als het beperken van koolhydraten hetzelfde gewichtsverlies.

Maar de weg hiernaar toe is makkelijker als je een koolhydraatarm dieet volgt. Ook kan de weg met caloriebeperking langer zijn, omdat als je te weinig gaat eten, je lichaam in een spaarstand terecht kan komen. Het stop dan met afvallen en dit kan voor velen een reden zijn om af te haken.

 

Je verliest sneller het interne buikvet (visceraal vet)
Het viscerale vet, vet rondom de organen, wordt nog altijd gezien als de grootste boosdoener van hoe het gesteld is met onze gezondheid.Velen denken dat dit vet gevormd wordt door het eten van vetten. Maar het eten van koolhydraten lijkt hiervan eerder een oorzaak te zijn. Het verminderen van koolhydraten kan al heel snel gezondheidsvoordelen opleveren doordat dit interne buikvet sneller wordt aangepakt.

 

Het goede cholesterol (HDL) wordt verhoogd, het slechte (LDL) wordt verlaagd
Triglyceriden in het bloed worden verlaagd 

Triglyceriden zijn vet moleculen. Het is bekend dat de nuchtere triglyceriden, de hoeveelheid die we na een nacht slapen in het bloed hebben, een sterke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. De grootste oorzaak waarom deze triglyceriden in het bloed zitten is de koolhydraat inname en dan met name fructose (suiker). Als mensen minder koolhydraten eten, hebben ze een verlaging van de triglyceriden in het bloed. Bij de gewone calorie- en vetarme diëten wordt het triglyceriden gehalte in het bloed in de meeste gevallen juist verhoogd.

Verbetering van het LDL (slechte) cholesterol
Mensen met een hoog LDL cholesterol hebben meer kans op hartaanvallen. Een kleine nuance is wel op zijn plek want wetenschappers hebben inmiddels ontdekt dat het uitmaakt wat voor type LDL cholesterol het is. Ze zijn niet allemaal gelijk. Er zijn namelijk grote en kleine deeltjes ontdekt.
Mensen die het meeste kleine deeltjes hebben, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die het meeste grote deeltjes hebben een laag risico op hart- en vaatziekten hebben. Het blijkt dat een koolhydraatarm dieet de kleine LDL deeltjes omzetten naar de grote LDL deeltjes en ondertussen de LDL deeltjes in het bloed verlagen.

Verhoging van het HDL (goede) cholesterol
High Density Lipoprotein (HDL) wordt vaak het ‘goede’ cholesterol genoemd. Het is bekend dat hoe hoger het niveau van HDL, hoe lager het risico op hartziekte zal zijn.Om HDL te verhogen is het eten van gezonde vetten, zoals omega 3, nodig. En dit is dus juist van toepassing bij een koolhydraatarm (en vetrijk) eetpatroon.

‘Triglyceriden:HDL ratio’ is een andere factor om hart- en vaatziekten te voorspellen. Hoe hoger deze is, hoe groter de kans op hart- en vaatziekten. Door juist het verlagen van de triglyceriden en het verhogen van het HDL is een koolhydraatarm dieet een verbetering voor deze factor.

 

Verbeterde bloedsuikerspiegels en zelfs omkering van diabetes type 2
Steeds vaker worden aan mensen die diabetes type 2 hebben ontwikkeld, een koolhydraatarm eetpatroon voorgeschreven. Niet zo gek, omdat het verminderen van koolhydraten zowel de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegel verlaagt.Volgens Dr. Eric Westman, die veel patiënten met diabetes type 2 heeft behandeld met een koolhydraatarm dieet, wordt de dosis insuline met 50% worden verlaagd op de eerste dag. In een onderzoek met diabetes type 2 patiënten had 95,2% de glucose verlagende medicijnen verminderd of helemaal niet meer nodig in 6 maanden tijd.

Mensen die glucose verlagende medicatie gebruiken en starten met een koolhydraatarm eetpatroon moeten regelmatig worden gecontroleerd, omdat de dosis vaak al na enkele dagen kan worden aangepast. Dit is belangrijk om hypoglycemieën te voorkomen.

 

Meer energie
De bloedsuikerspiegel is, zoals hiervoor blijkt, een belangrijke ‘schakel’ in veel processen in het lichaam. Mensen die veel koolhydraten eten, klagen ook vaak over moeheid. En hebben eigenlijk constant koolhydraten nodig om zich fit te blijven voelen. Dit komt met name door de bloedsuikerdalingen, die volgen op een bloedsuikerpiek. Een daling zorgt voor een enorme teruggang in energie en je hebt steeds meer en vaker koolhydraten nodig om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen voor meer energie. Vermindering van koolhydraten en het eten van meer eiwitten en vetten draagt bij aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en daarmee aan het energie niveau dat je hebt gedurende een dag.Dit is slechts een kleine greep uit de gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarm dieet. Ook mentale helderheid, beter omgaan met emotie-eten, beter slapen en vermindering van stress kunnen aan dit lijstje worden toegevoegd. Belangrijk is om het niet te benaderen als een dieet, maar als een blijvende leefstijlverandering. Want anders zijn ook de gezondheidsvoordelen weer heel snel teniet gedaan.

52 weken gezondheidsprogramma